A treia parte a proiectului BALRIC-LING s-a Óncheiat!

Aici puteti vedea buletinul RORIC-LING, continand toate intrebarile care au fost puse in timpul acestei faze a proiectului impreuna cu raspunsurile corespunzatoare. Daca veti simti nevoia sa puneti intrebari suplimentare referitoare la aceste teme, va rugam nu ezitati sa o faceti oricand Ón viitor.

Roric-Ling: tema 3

Ne vom referi aici la aplicarea in cazul limbii romane a doua abordari diferite ale analizei morfologice: morfologia flexionara si asa-numitul "full-form lexicon". Aceste abordari total diferite ale morfologiei sunt complementare, deoarece, in timp ce morfologia flexionara este foarte utila in generare, abordarea de tip full-form lexicon s-a dovedit utila analizei.

morfologia flexionara
un demo online si un articol

Exemplificam aici abordarea flexionara in cazul substantivelor si adjectivelor romanesti. In articol puteti citi regulile de flexiune folosite pentru generarea formelor flexionare substantivale si adjectivale in limba romana. O demonstratie a felului in care lucreaza aceste reguli poate fi vazuta in demo-ul online.

Full-form lexicon
un demo online si un articol

Scopul acestei cercetari este constructia unui dictionar de forme flexionare adnotate ale limbii romane. Dictionarul (fisierul RomDict.txt) este in format DELAF (INTEX, Zilberstein 1993) si este asociat cu un alt fisier care contine descrierea etichetelor folosite in caracterizarea formelor flexionare (Definitions.txt). Ambele fisiere servesc ca resurse pentru un analizor construit de colegii din echipa bulgara.

Detalii referitoare la constructia dictionarului romanesc pot fi gasite in articol. Demo-ul online prezinta analizorul la lucru.

Un grup de cadre didactice de la Universitatea din Bucuresti (Facultatea de Matematica si Facultatea de Litere), care sunt autorii materialelor prezentate in aceste pagini WEB, vor raspunde tuturor intrebarilor dumneavoastra legate de specificatiile teoretice, programele, esantioanele de date etc. incluse aici. Pentru a putea primi bilunar raspunsuri la intrebarile adresate, trebuie sa subscrieti in pagina WEB a Centrului nostru de Informare - RORIC. Va rugam nu ezitati sa puneti orice intrebare legata de aceste subiecte !